onsdag 27 oktober 2010

"Vad ska du göra efter gymnasiet?"

Under min praktik får jag många frågor om vad jag gör, vilken klass och skola jag går i. Men de absolut vanligaste frågorna är "Vad ska du göra efter gymnasiet?" och " Vad ska du jobba med i framtiden?" Svaret på de frågorna blir alltid "Jag vet inte än, men det lutar åt Uppsala i alla fall." För sanningen är den, jag vet inte vad jag vill jobba med resten av mitt liv. Valet är svårt att göra för det finns så otroligt många jobb och så otroligt många möjligheter. Vill jag jobba med musik? Eller kanske i restaurangbranschen? Eller vill jag bli lärare? Kanske ska jag bli advokat? Nej inte advokat, men ni förstår vad jag menar.

Att veta vad man vill arbeta med resten av sitt yrkessamma liv när man är 18 och ska söka Högskola/universitet är helt sjukt. Att sedan veta det redan när man går i 8:an är ännu värre. Som det ser ut nu måste man veta vilket program man ska gå på gymnasiet för att eventuellt kunna plugga vidare till något. När du väl är på gymnasiet ska du läsa sådana kurser som gör att du ska ha goda kunskaper och möjligheter att plugga vidare om du vill det. När du väl ska söka Högskola/universitet ska du i stort sett veta vad du vill arbeta med. Det är helt otroligt att det ska behöva vara så.

Men just nu fokuserar jag på skolan och få det klart så smärtfritt som möjligt. Dags att börja kolla över utbildningar också.

Nu ska jag ta en kopp te och ta det lugnt.

Ha det bäst dalahäst!